28 Kwie

Dietetyczna fasolka po bretońsku

Podane składniki wystraczą na 3 porcje po 300 kcal

Potrzebujemy:
200 g suchej fasoli Jaś,
100 g fileta z kurczaka świeżego,
100 g wędzonego fileta z kurczaka,
1 cebula 100g,
łyżeczka oliwy 5g,
2 łyżki koncentratu pomidorowego 40g (4 łyżki przecieru pomidorowego)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku, czosnek, chili
 

Sposób przygotownia: Fasolę moczymy minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem soli, aż będzie miękka. Odlewamy nadmiar wody. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojonego świeżego kurczaka doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Później dodajemy drobno pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka i jeszcze chwilę smażymy. Mięso dodajemy do fasoli, mieszamy wszystko z koncentratem pomidorowym lub przecierem, dodajemy przeciśniety przz praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 minut. 
 

Smacznego
 

fot. Marlena Kopeć

Twój komentarz




POKAŻ
Agata Jarnuszewska - ZnanyLekarz.pl