08 Kwie

Wielkanoc a DNA- jak przeżyć?

Dna moczanowa to zapalenie stawów wywołane krystalizacją i fagocytozą moczanu sodu w płynie stawowym. Dna jest najczęstszym zapaleniem wielostawowym rozpoznawanym u mężczyzn po 40 r. ż. Kobiety chorują na dnę zwykle po 65 r.ż. i w tym wieku częstość występowania choroby jest porównywalna u obydwu płci. W ostatnich latach częstość występowania dny wzrasta. Zjawisko to związane jest przede wszystkim ze starzeniem się populacji, której członkowie cierpią na szereg schorzeń przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, przewlekłe choroby krążenia, przewlekła choroba nerek. Również istotną rolę odgrywa otyłość. Zwiększona konsumpcja pokarmów mięsnych, owoców morza, nadużywanie alkoholu, szczególnie piwa, są istotnie skojarzone z zapadalnością na dnę.

Istotny dla przebiegu choroby jest tryb życia i dieta. U osób z nadwagą zaleca się normalizację wagi ciała. Należy pić odpowiednio dużo płynów – 2- 3 litry dziennie. Ponadto niewskazane jest spożywanie większych ilości alkoholu, a szczególnie piwa. Należy ograniczać spożycie produktów spożywczych zawierających duże ilości puryn (są to zazwyczaj produkty cechujące się duża zawartością białka). Posiłki należy spożywać regularnie - ostatni na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy podczas snu zwiększa się ilość zatrzymywanego w ustroju kwasu moczowego. Potrawy powinno się przygotowywać bez tłuszczu; tłuszcz należy na surowo dodawać do ugotowanych potraw. Techniki sporządzania posiłków najlepiej oprzeć na gotowaniu w wodzie lub na parze. Mięso powinno się gotować wyłącznie w dużej ilości wody. Zalecane jest ograniczenie dziennego spożycia mięsa (do około 50 g), dlatego warto sporządzać potrawy typu risotta, gołąbki, itp. Przestrzega się przed spożywaniem potraw smażonych, pieczonych i duszonych. Wykryto również, że istnieją produkty spożywcze zapobiegające pojawieniu się dny moczanowej. Zaliczają się do nich chude produkty mleczne oraz produkty zawierające duże ilości witaminy C. Wydaje się, że wysokie spożycie wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia zaostrzeń choroby. Niedawno stwierdzono, że również picie dużych ilości kawy (co najmniej 4 filiżanki dziennie) jest związane z rzadszym występowaniem objawów dny.

Żurek

Składniki, 4 - 6 porcji:
• 250 - 500 ml zakwasu żytniego
• 2 litry bulionu warzywnego
• 1 ząbek czosnku w łupince
• 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
• 2 łyżeczki suszonego majeranku
• około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 4 łyżki śmietany 30%
Do podania:
• 6 ugotowanych jajek
• chleb, np. domowy, np. do podania obok lub wydrążony do wypełnienia żurkiem
• opcjonalnie: świeży majeranek
 

* Zakwas żytni (żur, żurek): można kupić gotowy lub zrobić własny. To mieszanka mąki żytniej i wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Do słoika wsypać 7 łyżek mąki żytniej, wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4 - 5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.
 

** Bulion: włoszczyzna - 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, kawałek pora, selera, 4 gałązki natki pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta kminku. Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać szczyptę soli i zagotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę, pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka oraz listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, sól, cukier, kminek. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 30 minut do miękkości warzyw. Bulion przecedzić do czystego naczynia.

*** Jajka włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5 i 1/2 minuty licząc od czasu zagotowania wody. Wstawić garnek do zlewozmywaka i zalać zimną wodą. Zbić skorupki jajek i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek.

Przygotowanie żurku:

Do gotowego bulionu wlać wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek dajemy 1/2 szklanki aby żurek nie wyszedł za kwaśny, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, tarty chrzan i czosnek (najlepiej wcześniej uprażyć go na patelence w łupince, przez około 15 minut na malutkim ogniu). Zupę gotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.

Dodać śmietanę (należy ją wcześniej zaprawić, czyli śmietanę wlać do garnuszka i stopniowo dodawać wywar po łyżce i za każdym razem mieszać, przelać do garnka z całym wywarem, wymieszać). Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. Żurek możemy podawać w chlebie.


 Pasztet
Składniki:

• 8-10 marchewek
• 4 pietruszki
• 1 seler korzeniowy
• kawałek kapusty ugotowanej
• 2 całkiem spore bataty około 600 g (można zamienić na ziemniaki)
• około 1 kg ugotowanych ziemniaków
• 5 cebul
• 1 szklanka maki ryżowej
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 czubata łyżka suszonego imbiru
• 1 łyżeczka gałki muszkatowej
• 2 -3 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka pieprzu mielonego kolorowego
• 2 listki laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

1.Ugotować warzywa i odsuszyć na sicie.
2. Ziemniaki obierać i ugotować do miękkości.
3. Bataty upiec w piekarniku lub ugotować.
4. Cebule obierać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju.
5. W młynku do kawy zmielić ziele angielskie z listkami laurowymi.
6. Zmielić marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę, ugotowane ziemniaki i bataty, podsmażoną cebulę. Wymieszać dokładnie, doprawić zmielonym listkiem, pieprzem, solą, imbirem, gałką i próbuję. Jeśli jest dostatecznie pikantny dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz wymieszać. Masa musi być gęsta.
7. Pasztet przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką foremki lub wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 90 minut.
8. Najlepiej podawać na ciepło.

Risotto
Składniki:
-cebula
-400g ryżu do risotto
-300g warzyw (cukinia, cebula, pomidor )
-ząbek czosnku
-1 1/4 l bulionu warzywnego
-3 łyżki oliwy
-2 łyżki masła
-75g startego parmezanu
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż i 1/3 bulionu. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu. Powoli podlewać pozostałym bulionem. Gotowwać ok. 25 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy przez ok. 5 minut. Do ryżu dodać masło, ser  oraz podsmażone warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka

Składniki:

-mix sałat

-kukurydza

-pomidor

-3 jajka

-mozzarella

-ogórek zielony

-kilka grzanek

-jogurt grecki
Sposób przygotowania:

Sałatę dobrze umyć, osuszyć, włożyć do miski. Dodać kukurydzę, pomidora pokrojonego w kostkę, mozzarellę i ogórka pokrojone na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę, dodać do miski razem z grzankami, wymieszać. Do miski dodać 2-3 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć ;p do smaku.

Babeczki wielkanocne

Składniki(12 babeczek- duże papilotki):

-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

-1/2 kostki masła (125g)

-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

-2 jajka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1/3 łyżeczki sody

-3/4 szklanki mleka

-70g migdałów (obranych)

-1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Krem:

-125g serka mascarpone

-125ml śmietanki kremówki 36%

-1-2 łyżeczki cukry pudru

Dodatkowo:

- posypka do przyzdobienia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

1.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę - przesiać. Migdały zmielić w blenderze na pył. Dodać do suchych składników.

2.W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z migdałów- zmiksować. Na zmianę dodawać do masy suche składniki i mleko, ciągle miksując, aż do wyczerpania obu składników.

3.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta na około 3/4 jej wysokości.

4.Wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno, pod koniec ubijania zmniejszyć prędkość miksera i dodając cukier puder miksować do połączenia się składników. Dodać stopniowo serek mascarpone i miksować do połączenia składników.

Babeczki udekorować kremem oraz posypką.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Agata Jarnuszewska - ZnanyLekarz.pl