Zlecanie badań laboratoryjnych

W ocenie stanu odżywienia dietetyk patrzy również na stan wewnątrzustrojowy organizmu, dlatego w mojej poradni proponuję również Państwu bezpłatną konsultację w zakresie doboru odpowiednich badań laboratoryjnych. Badania pozwalają określić ogólną kondycję organizmu. Podczas konsultacji dowiedzą się Państwo jaki rodzaj badań jest wskazany w danym przypadku i jak interpretować wyniki danych badań.

Sprawdź co otrzymasz podczas bezpłatnej konsultacji w poradni


Poradnia dietetyczna  w Szczecinie, Gryfinie, Gryficach oferuje najwyższy standard usług.

Otrzymasz dokładny opis badania masy i składu ciała, szczegółowy raport opisujący wszystkie ewentualne nieprawidłowości w budowie Twojej sylwetki. Dowiesz się jakie badania laboratoryjne warto wykonać w Twoim przypadku i dlaczego. Otrzymasz gotowe zlecenie  badań, które będzie można zrealizować w dowolnym laboratorium. 

Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji

 

Podstawowe badania laboratoryjne:

 

  • Badanie moczu To ważne badanie diagnostyczne dostarcza cenne informacje na temat funk- cjonowania układu moczowego a także innych narządów i układów. Służy wy- krywaniu m.in. chorób nerek i zakażeń układu moczowo-płciowego. Jest bardzo ważnym badaniem w ogólnej ocenie stanu zdrowia.
  • Badanie podstawowe krwi (morfologia ogólna lub rozszerzona, OB) Obejmuje szczegółową analizę wszystkich rodzajów komórek krwi (czerwonych, białych, płytek). Przeprowadza się je zarówno w celach profilaktycznych jak rów- nież w diagnozowaniu różnych schorzeń. Najczęściej wykonuje się przy podej- rzeniu niedokrwistości, stanów zapalnych i chorób zakaźnych.
  • Badanie gospodarki żelazem (żelazo, transferyna, ferrytyna, TIBC) Badanie niezbędne w diagnostyce niedoboru lub nadmiaru żelaza. Niepra- widłowy wynik może wskazywać na niedobory pokarmowe jak również być przejawem wielu niebezpiecznych chorób. Badanie może obejmować zarówno ocenę bezpośredniego stężenia żelaza w surowicy krwi jak również białek trans- portujących i magazynujących ten składnik w organizmie..
  • Badanie zaburzeń glikemii (glukoza, test obciążenia glukozą, insulina) Jego celem jest diagnozowanie ewentualnych nieprawidłowości w gospodarce glukozą. Wskazaniem do badania jest m.in. podejrzenie cukrzycy, występowanie obciążeń dziedzicznych w kierunku cukrzycy, nadwaga, nadciśnienie, zaburze- nia lipidowe.
  • Badanie oceniające układ krążenia (Cholesterol ogólny, LDL, HDL, trójglicerydy, białko hs-CRP, homocysteina) Badanie dostarcza ważne informacje o stężeniu wybranych związków we krwi, których nieprawidłowy poziom koreluje z ryzykiem rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca kończyn dolnych itd..
  • Badanie oceniające pracę tarczycy (TSH, T3, T4, TRH) Badanie pozwala ocenić czy tarczyca produkuje dostateczną ilość hormonów, które pełnią niezwykle istotną rolę w procesie metabolizmu. Nieprawidłowy poziom hormonów może powodować różne kłopoty zdrowotne, problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała a także rzutować na osłabienie oraz pogor- szenie kondycji fizycznej i psychicznej..
  • Badania oceniające pracę wątroby (bilirubina, ALAT, AspAT, ALP, GGTP)Inaczej określane jako „próby wątrobowe”. To zestaw testów, które są pomocne w ocenie funkcjonowania wątroby. Badania pomagają diagnozować zarów- no stany przewlekłej i ostrej niewydolności tego narządu, jak również oceniać drożność dróg żółciowych..
  • Badanie w kierunku oceny pracy nerek (mocznik, kreatynina, kwas moczowy) Badanie zawartości mocznika i kreatyniny we krwi dostarcza cenne informacje na temat czynności nerek i dróg moczowych. Podwyższone wyniki mogą wska- zywać na niewydolność nerek, zaburzenia metaboliczne lub odwodnienie orga- nizmu. Oznaczenie stężenia kwasu moczowego jest szczególnie ważne w roz- poznaniu i kontroli leczenia dny moczanowej oraz u osób z chorobą wieńcową oraz kamicą nerkową.
  • Badania w kierunku nietolerancji glutenu (anty-tTG) IgA i IgG Wykonanie tego badania zaleca się u osób z podejrzeniem celiakii (bez względu na wiek), u osób z grupy ryzyka ( krewni chorych z celiakią, osoby z chorobami współistniejącymi z celiakią), oraz osób z podejrzeniem większej lub mniejszej nietolerancji glutenu.
  • Badanie elektrolitów (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, chlorki) Badanie pozwala ocenić poziom niezbędnych dla życia mikroelementów. Wykorzystywane jest w celu diagnozowania zaburzeń w gospodarce wodno- -elektrolitowej, w pracy nerek, serca, układu nerwowego i kostnego..
  • Badania hormonalne (testosteron, LH, FSH, prolaktyna) Mają na celu określić czynność układu hormonalnego w zakresie produkcji i aktywności hormonów odpowiedzialnych za stan zdrowia mężczyzn i kobiet. Zaburzenia w tym zakresie mogą być przyczyną wielu schorzeń, osłabiać kon- dycję fizyczną i psychiczną a także rzutować na pogorszenie sprawności sek- sualnej.
  • Badanie w kierunku diagnostyki chorób nowotworowych (markery: PSA, CEA, CA72-4, CA 19/9, AFP, CYFRA 21-1, CA 125, CA 15-3) Badanie zalecane jest w przypadku podejrzenia choroby nowotworowej lub u pacjentów z grup podwyższonego ryzyka (nowotwory w najbliższej rodzi- nie). Często przeprowadza się jednocześnie badanie kilku określonych marke- rów, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia raka.

 

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Agata Jarnuszewska - ZnanyLekarz.pl